Uudenkaupungin Laulu-Veikot header

Laulu-Veikot 65 vuotta

Laulu-Veikkojen 60 vuotuinen taival huipentui vuoden 2008 lopulla upeaan juhlakonserttiin ja illalisiin.

Konsetin ohjelma poikkesi pirteästi perinteisistä mieskurojen ohjemistosta päättyen säveltäjä Jussi Tammisen Laulu-Veikoille Eino Leinon runoihin sävelttämiin Lempilauluihin.

Kuoron toiminta jatkui seuraavalle 5v kaudelle perinteisten harjoitusten ja esiintymisien muodossa taiteellisen johtajamme Ari Hirvosen johdolla. Ari sai tinkimättömän sitkeällä työllään ja taidollaan meistä, hyvää vauhtia ukkoutuvasta kuorosta, ulos olosuhteisiin nähden uskomattoman soivaa kuorolaulua.

Sulasolin V-S piirin toiminnan lisäksi solmimme yhteyksiä myös muiden kuorojen kanssa.

Tampereella toimiva mieskuoro Kelon kanssa pidimme yhteiskonsertin tamperelaisille ja Kelot tulivat vastavierailulle viihdyttämään uusikaupunkilaisia kanssamme Ukin Gasthaus Pookiin.

 Minulle syntyi puheenjohtajakaudellani halu viedä Laulu-Veikot kerrankin kunnon savusaunaan! Kotikunnassani Punkalaitumella sijaitseva Yli-Kirran talonpoikaismuseo, joka tunnetaan paremmin Mauri Kunnaksen kirjoista Koiramäen talona. Koiramäen talossa on kunnon savusauna, joka lämmitetään mm perinteisesti aina jouluviikolla ja sinne sekä entiset että nykyiset kuntalaiset kerääntyvät yhteiseen joulusaunaan.

Punkalaitumen Mieskuoro järjestää vuosittain kuntalaisten laajan suosion saavuttaneen kevätlaulajaiset. Järjestimme Veikolle esiintymismatkan heidän kanssaan  2009 kevätkonserttiin ja jatkoimme sen jälkeen isäntäkuoron kanssa yhteislaulua meitä varten lämmitetyn Koiramäen savusaunan makoisessa löylyssä.

Punkalaitumen Mieskuoro esiintyi vastavuoroisesti Laulu-Veikkojen Itsenäisyyspäivän aaton musiikki-illassamme.

Operettimusiikin helmiä oli tarjolla Crusellissa  Laulu-Veikkojen Ari Hirvosen johdolla järjestämässä konsertissa. Solisteina esiintyivät turkulaiset laulutaiteilijat Kirsti Tuominen  sopraano ja Timo Turunen tenori.

Keväällä 2010 lähdimme pitkään suunnitellulle ulkomaanmatkalle Saksaan. Matkan järjestelyistä huolehti suomalaissyntyinen matkanjärjestäjä Riitta Sengebusch. Matkalla tutustuimme Moselin ja Reinin jokilaaksoissa viininviljelyyn ja luonnollisest myös maistelimme siellä tuotetuja viinejä Reinin  jokiristeilyn yhteydessä. Riitta harrastaa myös kuorolaulua ja hän järjesti melle konsertin room-kat St Peter & Paul`kirkossa ja illallisen saksalaisten kuorolaisten kanssa. Kävimme myös Mainzin tuomiokirkossa ja Gutenbergin kirjapainomuseossa.(ks. matkakertomus kohdasta Matkat) Riitta on kuoromme imressaari jäsen.

”Suomi Sauna Sibelius”-konsertti kokosi jälleen kerran Crusell salin täyteen uskollisia kuulioitamme. Tilaisuudessa esiintyivät VeikkoSet, Sanna Koivunen ja Laulu-Veikot. Ohjelma koostui suomalaisista kansanlauluista, saunalauluista, J Tammisen Lempilauluista ja Sibeliuksen sävellyksistä.

Ari Hirvosen siirtyessä muiden työkiireiden vuoksi syrjään Laulu-Veikkojen taiteellisen johtajan tehtävästä, lupautui pitkäaikainen kunniajohtajamme Pekka Harmovaara tarttumaan taas uudelleen ruoriin. Tosin hän oli koko Arin kauden johtanut VeikkoSet – kvartettia. Pekka lupautui johtamaan kuoroa ainakin sen 65v juhlakonserttiin 3.11.2013 saakka.

”Lauluni Sinulle” Uudenkaupungin Laulu-Veikkojen 65vuotiskonsertista muodostuikin ikimuitoinen tunteikas ja yleisömäärältään valtavan hieno tilaisuus. Se oli samalla edesmenneen sovittajamme, Pekan pitkäaikaisen kolleegan ja ystävän Pertti Puhakan muistokonsertti. Läsnä konsertissa olivat myös Pertti Puhakan leski ja poika Jari Puhakka orkestereineen. Tilaisuudessa muistettiin myös kuoron perustajajäsentä Erkki Luntamoa kukkasin. Tilaisuuden juontajana toimi Aarre Telin.

Kunniajohtaja Pekka Harmovaara palkittiin tilaisuudessa Sulasolin hopeisella kunniamerkillä.

Konsertissa esiintyi Laulu-Vekkojen solistina uusikaupunkilainen Anna Erisson. Hän lauloi kuoron ja orkesterin solistina kappaleen ”On hetki”  säv. Rauno Lehtinen sov. Jari Puhakka

 Ilkka Siivonen

 

 U

Laulu-Veikot 65v-konsertti