Uudenkaupungin Laulu-Veikot header

Hauenpojat- kvartetti

Jouko Palmu

Kaikissa mieskuoroissa on pienryhmätoimintaa, kvartetteja. Niin Uudenkaupungin Laulu-Veikoissakin. Tämä kvartettimme on lauleskellut yli kaksikymmentä vuotta. Ykköstenorina Seppo Pöyhönen, kakkostenorina Antti Laakso ja hänen poismenonsa jälkeen Raimo Rantanen, baritoni Toivo Litmanen, ja harjoitusten vetäjänä ja kakkosbassona Jouko Palmu.

Hauenpojat-kvartetin nimi on Antti Laakson idea, ja on ollut käytössä lähes alusta saakka.

Parhaimmillaan harjoituksia on ollut joka sunnuntai-ilta ja esiintymisiäkin lähes viisikymmentä vuodessa. Harjoituspaikkana on saatu käyttää Seikowin koulun musiikkiluokkaa, jossa on erittäin hyvä akustiikka.

Olemme päässeet esiintymään tietenkin kuoron tilaisuuksissa, tuomassa piristävää vaihtelua raskaaseen mieskuoro-ohjelmaan. Mutta meitä on pyydetty juhlistamaan ja tuomaan iloa paljon muihinkin tilaisuuksiin. On ollut syntymäpäiviä, lakkiaisia, häitä, muistotilaisuuksia, yritystilaisuuksia, urheilutapahtumia, hartaita ja iloisia tilaisuuksia. Viimeksi olimme, tuplakvartettina, kesällä 2009 Vakka-Suomen Ladun soututapahtumassa Varttivuorella, missä auringonlaskulle lauloimme Sibeliuksen Finlandian.

Kesäisistä lauluistamme suosituimpia on ollut Ensi ruusut, Suvi on meillä, Kotimaani ompi Suomi, Tuonne taakse metsämaan. Niin myös Bellmanin monet juomalaulut ja esim. Menuetti ”Siskot ja veikot”, Tanssiin klarinetti helkkää, Niin pannaan hölkäks hiljalleen, on laulettu monissa tilaisuuksissa. Kuoron ohjelmaan kuuluneita joululauluja on esitetty, mutta myös Soihdut sammuu, Petteri punakuono, Pakkasyö on ja leiskuen, sekä Nissepolkka.

Kuoron ohjelmiston lisäksi meillä oli yhteen aikaan noin kahdeksankymmentä omaa laulua, jotka tietenkin esitimme ilman nuotteja tai kansioita, kuten kuorokin. Mainittakoon Nuoruusmuistoja, Hopeahapset, On arkea elomme tää, Elämää ja erotiikkaa, Poika ajoi punaruunilla, Ljufva flicka. Mukana on ollut myös Beatlesia: Michelle, Yeserday, All my loving.

Suosituimpia laulujamme on kuitenkin olleet leikkisät lapsenmieliset laulut Käki ja Pöllö, Kissat kuutamolla ja Kempin Voi anteeksi en teitä neiti tarkoittanut lain, kuin myös Vanha kulkuri. Sekä tietenkin meri-aiheiset laulut ja serenadit, esimerkiksi Kirkkahat tähdet yön, Sabeline, Mariana, Tein lasinkuultavan laulun, Minä muistan silmäsi hymyilevät, Amerikkalainen cowboylaulu, Sä unhoittaa voisitko Rio Granden.

Hauenpojat-kvartetti teki vielä 2004 äänitteenkin, johon kerättiin parhaita lauluja vuosien varrelta. Nykyisin olemme olleet enemmän reservissä, muiden kiireiden takia.

Mutta silti käyttövalmiina ja käytettävissä.

Mainittakoon vielä, että kvartettimme tuotto on tietenkin mennyt yhteiseen kassaan, kuoron hyväksi.

 

Hauenpoikien kvartettitoiminta loppui 2011.